Azteb

اکسیژن ساز چیست و چگونه کار میکند

نویسنده mehdiadmin 2017-03-12 14:54:23 0 نظر آموزش,

 

دستگاه اکسیژن ساز

 

دستگاه اکسیژن ساز یکی از مهمترین دستگاههای کمک تنفسی  جهت بیماران  تنفسی در منزل می باشد.

با پیشرفته تر شدن تکنولوژی و ورود تجهیزات پزشکی به منازل بیماران جهت سهولت در نگهداری بیمار درمنزل ، دستگاه اکسیژن ساز خانگی یکی از مهمترین دستگاههای تولید شده بدین منظور می باشد.

دستگاه اکسیژن ساز ، از تکنیک بسیار ساده جهت فراهم اوردن اکسیژن مورد نیاز بیمار، استفاده می نماید.

دستگاه اکسیژن ساز ، توسط پمپ مخصوص ، هوای درون اتاق را مکیده و سپس از محفظه های پودر زئولیت عبور می دهد و پودر زئولیت ، اکسیژن 21 درصد موجود در هوای ورودی را از گازهای دیگر هوا جدا کرده و به سمت محفظه های دیگر هدایت می نماید.

کمپرسور موجود در دستگاه اکسیژن ساز، فشار و درصد اکسیژن را در محفظه ها بالا برده و خلوص اکسیژن داخل انها را به 94 درصد و فشار انرا به حدود 230 میلیمتر جیوه می رساند.

اکسیژن از درون محفظه نگهداری به پشت فلومتر جلوی دستگاه هدایت شده و از نازل مخصوص به سمت بینی و دهان بیمار هدایت می گردد.

توجه به نکاتی اساسی راجع به دستگاه اکسیژن ساز ضروری می باشد :

  • خلوص اکسیژن خروجی اکسیژن ساز معمولا بین 93 تا 95 درصد می باشد.
  • دستگاه بطور عادی اگر روشن باشد و به بیمار متصل نباشد هیچگونه اکسیژنی را به فضای اتاق اضافه نمی نماید.
  • اکسیژن ساز خانگی با برق کار کرده و فاقد باتری و یا سیلندر ذخیره

می باشد و به محض قطع شدن برق عمل دستگاه متوقف می گردد.

  • فیلترهای ورودی دستگاه اکسیژن ساز 2 نوع فیلتر می باشد . فیلتر اول از جنس اسفنج متخلخل پلی اورتان یا همان ابر صنعتی می باشد و قابل شستشو بوده و می بایست هر هفته یکبار شسته شود و فیلتر دوم از جنس کاغذ فیلترهای HEPA می باشد و حداقل هر 6 ماه یکبار می بایست تعویض گردند.

 

  • دستگاه اکسیژن ساز هیچگاه به پهلو قرار نگرفته و یا حمل نگردد ، زیرا بدلیل معلق بودن موتور کمپرسور داخل دستگاه ،احتمال سقوط موتور و خرابی پمپ می باشد.

 

  • در قسمت خروجی اکسیژن دستگاه ،لیوان مانومتر می باشد که اکسیژن خروجی از داخل آن عبور کرده و مرطوب می گردد . ای لیوان  می بایست تا یک سوم داخل ان اب مقطر یا جوشیده ریخته شود و هر 10 روز یکبار سوراخهای نازل شلنگ داخل لیوان ،جرم زدایی شده و یا توسط سوزن یا وسیله تیز ، سوراخهای آن باز گردد.

 

اکسیژن ساز پرتابل وسیله دیگری می باشد که جهت استفاده بیمار در بیرون از منزل طراحی و تولید گردیده است .

اکسیژن ساز پرتابل از همان مکانیزم عمومی تولید اکسیژن استفاده می نماید و لی تفاوت آن در کوپک بودن اندازه و وزن دستگاه و نیز مجهیز بودن به باتری شارژی داخلی می باشد. در حین متصل بودن دستگاه به برق 220 ولت شهری و یا 12 ولت فندکی اتومبیل باتری شارژی داخل دستگاه ، شارژ می شود تا در مواقع مورد نیاز ، برق دستگاه را تامین نماید.

اکثر دستگاههای اکسیژن ساز پرتابل از سیستم خروجی IMPULS استفاده می ننمایند . این سیستم به توسط سنسورهای فشار بسیار حساس داخل دستگاه دم و بازدم بیمار را تشخیص می دهد و در هنگام دخ اکسیژن را خارج و در هنگام بازدم آنرا قطع می نماید. این تکنیک موجب صرفه جویی در مصرف انرژی دستگاه و نیز سهولت تنفس بیمار می گردد.

اکسیژن ساز خانگی در مدلهای 3 و 5 و 6 و 7 و 8 و 10 لیتر در دقیقه تولید و عرضه گردیده است .

منظور از 3 و یا 5 لیتر در دقیقه حجم و فلوی اکسیژن  ماکزیمم تولیدی دستگاه می باشد.

برای بیماران با مشکلات اسم حاد و مزمن و یا مشکلات غیر حاد تنفسی دستگاه 3 و 5 لیتر مناسب می باشد.

دستگاههای 3 لیتری همگی ساخت چین می باشد و هیچگونه دستگاه 3 لیتری غیر چینی در بازار موجود نیست .

دستگاههای 5 لیتری چینی را می توان تا حداکثر 15 ساعت در روز استفاده کرد و برای بیماران ونتیلاتوری و یا کسانی که بصورت 24 ساعته از دستگاه اکسیژن ساز استفاده می نمایند به هیچ عنوان مناسب نمی باشد.

خلوص اکثر دستگاههای چینی در فلوی 5 لیتر در دقیقه به میزان 40 درصد کاهش می یابد.

بیماران حاد ریوی و یا سرطانی و یا تخریب ریه و نیز موارد بیماریهای تهاجمی مانند ALS و MS و یا بیماران منتظر پیوند ریه با تخریب بالای 60 درصد ریه می بایست از دستگاههای اکسیژن ساز با ظرفیت 7 تا 10 لیتر در دقیقه استفاده نمایند.

نویسنده : فرشاد امامقلی کارشناس مهندسی پزشکی

بیشتربدانید:

برچسب ها: اکسیژن ساز

افزودن نظر