سبد خرید شما خالی است!
Azteb
Bi-level Positive Airway Pressure که به اختصار BiPAP (بای پپ/بی پپ) نامیده می شود، یک دستگاه کمک تنفسی است که در زیر شاخه ی ونتیلاتور ها قرار می گیرد. در حین تنفس عادی، هنگام دم ریه ها منبسط می شوند زیرا دیافراگم به پایین کشیده می شود. از این رو فشار درون راه ها و کیسه های هوایی کاهش می یابد. این کاهش فشار، منجر به کشیده شدن هوا درون ریه ها و پر شدنشان از اکسیژن می شود.
اگر در هنگام تنفس با مشکل رو به رو شوید، دستگاه بای پپ به شما کمک می کند تا هوا را وارد ریه های خود کنید. بیمار با زدن ماسکی که به ونتیلاتور وصل است می تواند هوای فشرده شده توسط دستگاه را وارد راه های هوایی ریه اش کند. از آن جایی که در این روش، دستگاه ریه های شما را به کمک فشار هوا باز می کند، آن را ونتیلاسیون فشار مثبت می نامند.
در این روش غیر تهاجمی با دو نوع فشار IPAP و EPAP رو به رو هستیم که بر اساس شرایط بیمار و نوع بیماری تنظیم می شوند. IPAP فشار راه هوایی مثبت است که در هنگام دم اعمال می شود و EPAP فشار راه هوایی مثبت در هنگام بازدم. بسیاری از اجزای دستگاه بای پپ مثل ماسک و لوله (تیوب)، شبیه به یک دستگاه سی پپ استاندارد هستند. نکته ی متمایز کننده این دو، در نوع اعمال فشار آنهاست. BiPAP بر خلاف فشار ثابت در CPAP، سطح فشار متفاوتی را در زمان دم و باز دم به بیمار اعمال میکند که در آن فشار دم (IPAP) بیشتر و فشار بازدم (EPAP) کمتر است. فشار کم در بازدم انرژی مصرفی در هنگام خروج را محدود کرده و تنفس را آسان تر می کند. البته تنظیمات دستگاه بنا بر نوع بیماری و شرایط می تواند تغییر کند.
افرادی که دچار مشکل های تنفسی اند ممکن است به این دستگاه نیاز پیدا کنند. برخی از این بیماری ها عبارتند از:
بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
انواع آپنه ی خواب
سندروم هایپونتیلاسیون ناشی از چاقی
ذات الریه (پنومونی)
حملات آسم
تنفس ضعیف پس از عمل های جراحی
بیماری ها اعصاب که در روند تنفس اختلال ایجاد می کنند
بیماری نارسایی احتقانی قلب
بیماری عروق کرونر
بیماری های عصبی عضلانی
در شرایطی که تنفس شما بیش از اندازه ضعیف است، یا مشکلات بلعی و کاهش هوشیاری دارید ممکن است بای پپ گزینه ی مناسبی برای شما نباشد. در این شرایط انتخاب ونتیلاتور های مکانیکی رایج تر است. در برخی موارد، پس از استفاده از ونتیلاتور های مکانیکی و بهبود شرایط تنفسی، استفاده از دستگاه بای پپ برای بیماران تجویز می شود. همچنین افرادی که نیازمند لوله ی تنفسی نیستند و برای تنفس به کمک نیاز دارند از بای پپ استفاده می کنند.
1. S یا خود انگیخته (spontaneous): در این حالت تنظیم تنفس توسط خود بیمار انجام می گیرد و ماشین یک فشار از پیش تعیین شده را در حین دم و بازدم اعمال می کند.
2. ST یا خود انگیخته دوره ای (Spontaneous/Timed): در این حالت تنفس می تواند در حالت S, T یا هر دو باشد. در حالت T، دستگاه بر تنفس بیمار تکیه نمی کند و همه ی نفس ها به صورت خودکار تنظیم می شوند. با تنظیم دستگاه بر حالت ST، تنفس هم توسط فرد انجام می گیرد و هم به صورت خودکار. بدین صورت که می توان حداقل تعداد تنفس در زمانی مشخص را برای بیمار در نظر گرفت. اگر بیمار در زمان مشخص شده نتواند تنفس را به تنهایی انجام دهد، دستگاه این کار را به صورت خودکار انجام می دهد و با انجام عمل دم به صورت اتوماتیک باعث حفظ ریتم تنفسی بیمار می گردد.
3. بای پپ اتوماتیک (Auto-BiPAP): این نوع از دستگاه ها می توانند به صورت خودکار درجه ی فشار دم و بازدم را بر اساس تجویز پزشک و شرایط بیمار تنظیم کنند. تنفس بیمار در حین خواب بررسی می شود و اگر مشکلی پیش بیاید که نیازمند ایجاد تغییر در فشار باشد، دستگاه تغییر لازم در اندازه ی فشار را اعمال می کند.
4. ASV یا Adaptive Servo-Ventilation: این دستگاه، نوع دیگری از دستگاه بای پپ است که ساختاری پیچیده دارد و به معنای تهویه متبوع فرمان یار است. این حالت دارای ویژگی های بسیاری مثل تنظیم حجم هوای وارد شده و سرعت منقبض و منبسط شدن ریه ها است. ASV به جای اینکه فشار هوای ثابتی را به داخل ریه ها بدمد و بازگرداند، شرایط تنفس او را پیش بینی کرده و فشار متناسب با بدن بیمار را عرضه می کند. استفاده از این حالت، بدون تجویز پزشک خطرناک است و تبعات جبران ناپذیری دارد.
5. بای پپ حجمی Volume-Assured Pressure Support BiPAP- VAPS : این نوع بای پپ حجم جاری در تنفس های متوالی را بررسی می کند، سپس تغییرات فشار لازم برای رسیدن به حجم جاری مناسب را محاسبه کرده و به آرامی فشار IPAP را تغییر می دهد تا به درجه ی مطلوب برسد. این دستگاه خود را با شرایط بیمار تطبیق می دهد تا به تنفس راحت تر بیمار کمک کند. از معروفترین مود های این نوع می توان به موارد زیر اشاره کرد:
باید در نظر داشت، پس از بررسی تست های انجام شده توسط پزشک، دستگاه مناسب بیماری تان برای شما تجویز می شود. هر کدام از این دستگاه ها دارای ویژگی های متفاوتی است و استفاده ی بدون تجویز پزشک از آن ها خطرات جبران ناپذیری دارد.
بیشتربدانید: