Azteb

درمانهای جایگزین سی پپ برای آپنهی خواب

نویسنده aztebadmin 2021-04-05 19:07:16 0 نظر راهنما,

 

درمانهای جایگزین سی پپ برای آپنهی خواب
آپنهی انسدادی خواب یک بیماری است که به موجب آن تنفس فرد هنگام خوابیدن قطع و وصل میشود. بنا بر تخمینهایی که صورت گرفته است، نزدیک به 20 میلون نفر از افراد بزرگسال در آمریکا به این بیماری مبتلا هستند. در گذشته، آپنهی خواب بیماری تلقی نمیشد، اما در دهههای اخیر بررسیهای بسیاری بر خطرات ناشی از عدم درمان آپنهی خواب انجام شده است که نشان میدهد بی توجهی به آن تا چه اندازه میتواند خطرناک باشد. معمولا برای درمان این بیماری، پزشک استفاده از دستگاه سی پپ (CPAP) را تجویز میکند که در طولانی مدت ثابت کرده است گزینهی موثری برای درمان آپنهی خواب به شمار میرود. این روش درمانی غیرتهاجمی، با اعمال یک فشار هوای ثابت، راه هوایی و ماهیچههای گلوی بیمار را باز نگاه داشته و از بسته شدن آنها در هنگام خواب جلوگیری می کند که در نهایت منجر به حذف علائم شبانهی آپنهی خواب و جلوگیری از خروپف کردن فرد میشود.
متاسفانه دستگاه سی پپ آپنهی خواب را درمان نمیکند و فقط به از بین بردن علائم آن کمک می کند. از این رو، برای بهبود کیفیت استفاده از سی پپ، بیماران میبایست هر شب از این دستگاه استفاده کنند تا از ظهور علائمشان جلوگیری شود. با این حال در صورتی که استفاده از این دستگاه برای شما به دلیل نوع فشار جریان هوا یا ماسک آسان نیست، چه کار میتوان کرد؟ 
 
 

 

 

عدم درمان آپنهی خواب عواقب خطرناکی دارد، از این رو در هیچ شرایطی این مسئله را پشت گوش نینداخته و آن را جدی بگیرید. برای ادامهی روند درمان، تنها لازم است روش درمانی مناسب با روحیه و شرایط خود را پیدا کنید که در این مقاله به روشهای جایگزین سیپپ پرداخته میشود:
1. رفع مشکلات موجود در دستگاه سی پپ
پیش از اینکه دستگاه سی پپ خود را کنار بگذارید و به دنبال جایگزین کردن راهی جدید بروید، مطمئن شوید که تا حد امکان به خوبی از این روش استفاده کردهاید. این دستگاه قابلیتهای بسیاری دارد و با انجام تنطیمات گوناگون و استفاده از وسایل جانبی مخصوص میتوان آن را به دستگاهی مناسب برای سلایق گوناگون تبدیل کرد. برای بهبود کیفیت تجربهی اسنتفادهی خود از دستگاه سی پپ، دربارهمشکلات خود با پزشک و فروشندهی دستگاه صحبت کرده و از آنها مشورت بخواهید تا راهنمایی لازم را به شما کرده و دستگاه ها، ماسک ها و به طور کل تجهیزاتی مناسب با شرایط مخصوصتان به شما معرفی کنند.
 
 
 
2. ای پپ درمانی (APAP Therapy)
یکی از مشکلاتی که ممکن است در حین استفاده از دستگاه سی پپ اتفاق بیفتد، فشار ثابت دستگاه است که برای برخی ناراحت کننده است. حال اگر فشار هوا متغیر باشد، آن را Automatic/Auto-Titrating Positive Airway Pressure یا ای پپ (APAP) می نامند که می تواند فشار هوا را متغیر و منطبق با نیاز تنفسی بیمار در لحظه اعمال کند. این دستگاه در واقع از الگوریتمی استفاده میکند که میتواند کوچکترین تغییرات را در تنفس فرد تشخیص داده و فشار را بر اساس آن تغییر دهد.  برای مثال فشار هنگام حملههای آپنهی خواب زیادتر میشود، در حالی که وقتی بیمار به پهلو میخوابد میزان فشار کاهش مییابد. لازم به ذکر است، این دستگاه حتما باید با تجویز پزشک یا متخصص استفاده شود و استفاده ی خودسرانه از آن عواقب جدی به همراه دارد.
 
 
 
3. بای پپ درمانی (BiPAP Therapy)
یکی از مشکلاتی که ممکن است در هنگام استفاده از سی پپ اتفاق بیفتد، سختی عمل بازدم با وجود فشار ثابت اعمال شده توسط دستگاه  است. دستگاه بای پپ (بی پپ)، این مشکل را با قابلیت تنظیم فشار برای دم و بازدم حل میکند. این بدین معنی است که هنگام دم، سنسور الکترونیکی تعبیه شده در دستگاه، باعث میشود فشار بیشتری از طریق ماسک اعمال شود تا انسدادهای احتمالی را برطرف کند. همچنین، در هنگام بازدم فشار کاهش پیدا میکند تا بیمار به راحتی این کار را انجام دهد. دستگاه بای پپ گزینهی بسیار مناسبی برای افرادی است که سطح اکسیژن در خونشان پایین است، نیاز به فشار بالایی دارند و در کل مبتلا به مشکلات تنفسی هستند.
4. سی پپ با سی فلکس (CPAP with C-Flex)
سی فلکس شباهت بسیاری به بای پپ درمانی دارد و برای راحتی بیمار، فشار بازدم آن کمتر از فشار دم است. این گونه فرد دیگر احساس نمیکند که میبایست برای انجام عمل بازدم با فشار اعمال شده توسط دستگاه مبارزه کند. می توان گفت سی فلکس در واقع نوعی ویژگی برای راحتی استفاده از دستگاه سی پپ است و قابلیت کاهش فشار هنگام بازدم جهت راحتی کاربر تا 3 سانتی متر را دارد. این در حالی است که این کاهش فشار در بای پپ از 4 سانتی متر شروع شده و افزایش مییابد. از این رو برای افرادی که نیازمند کاهش فشار در اندازههای کم هستند، استفاده از دستگاه سی پپ همراه با سی فلکس گزینهی بسیار مناسبی است.
5. ابزار دندانی
برای افرادی که از آپنهی خواب خفیف تا متوسط رنج میبرند، ابزار دندانی مانند ابزار کشنده فک پایین (MADs) و ابزار دهانی زبان گیر گزینههای راحت و مناسبی هستند:
  • ابزار کشنده فک پایین (Mandibular advancement devices-MADs)
این وسیله شباهت بسیاری به محافظ دهانی ورزشی دارد و فک پایین را اندکی به سمت پایین میکشاند تا زبان جلوتر آمده و راه هوایی را مسدود نکند. با این حال غالبا این ابزار آپنه را درمان نکرده و تنها شاخص آن را کاهش می دهند. بنابراین در صورتی که فشار سی پپ باعث ناراحتی فرد شود، می تواند در کنار آن از این ابزار دهانی استفاده کند، تا نیاز به فشار در بیمار را کاهش دهد. این ابزار معمولا بدون نسخه فروخته میشوند، اما توصیه میشود پیش از خرید آنها، حتما از دندانپزشک خود کمک بگیرید تا به شما در خرید نوع مناسب آن کمک کند.
  • ابزار دهانی زبان گیر
این ابزار کاربردی شبیه به ابزار کشنده فک پایین دارند و به درست کردن وضعیت قرار گیری زبان در دهان کمک میکنند. تفاوت این وسیلهها در این است که ابزار زبان گیر، فک را به پایین نکشانده و در عوض روی نوک زبان و لبهای بیمار قرار میگیرد.
6. جراحی لوزهی سوم یا آدنوئیدکتومی (Adenoidectomy)
این جراحی معمولا برای برداشتن لوزهی سوم انجام میشود. است. لوزهها غددی هستند که وظیفهی تولید آنتی بادی برای مبارزه با انواع عفونت را بر عهده دارند. با این حال، این لوزه ها معمولا با گذر زمان کم کم کوچک و در نهایت محو می شوند. این بافتهای لنفاوی در تقاطع مجرای بینی و گلو دارند و در صورتی که ملتهب شوند، میتوانند راه هوایی فرد را مسدود کنند. از این رو جراحی لوزهی سوم معمولا اولین گزینه در درمان کودکانی است که مبتلا به آپنهی انسدادی خواب (OSA) هستند. با این حال این جراحی برای برخی از بزرگسالان نیز انجام میشود و موثر است.
 
7. جراحی بینی
آپنهی انسدادی گاهی به دلیل انحراف تیغهی بینی، انبساط بافت شاخک (توربینت) بینی یا تنگی دریچه های بینی ایجاد میشود، که در این صورت درمان آن با جراحی بینی امکان پذیر است انجام این جراحی در چنین شرایطی تنفس بیمار را بهبود بخشیده و انسداد راه هوایی او را تا حد زیادی کاهش میدهد. در شرایطی که بیماری خفیف باشد، حتی ممکن است علائم آپنه به طور کل حذف شوند. با این حال، در بیمارانی که دچار آپنهی خواب متوسط تا شدید باشند، این جراحی معمولا برای بهبود کیفیت استفاده از دستگاههای کمک تنفسی استفاده میشود، زیرا کمک می کند میزان فشاری که برای باز ماندن راه هوایی به آن نیاز دارند، کاهش پیدا کند.
 
 
 
8. جراحی جلو کشیدن استخوان دو فک (Maxillomandibular Advancement (MMA) surgery)
در این جراحی استخوانهای تحتانی و فوقانی فک، به جلو کشیده میشوند تا فضایی بزرگ در پشت زبان و کام ایجاد شده و احتمال به وجود آمدن انسدادها کاهش پیدا کند.
9. نای‌شکافی یا تراکستومی (Tracheostomy)
در مواردی که آپنهی خواب بسیار شدید است و درمان ها و جراحیهای دیگر بر بیمار اثر نمیکنند، ممکن است پزشک انجام تراکستومی را پیشنهاد کند. در این روش، جراح یک برش دائمی در نای بیمار ایجاد کرده و یک تیوب (لوله) تنفسی را وارد آن میکند. روی این لوله یک ولو (valve) وجود دارد که با بستن آن فرد میتواند تنفس عادی انجام داده و صحبت کند. سپس در صورت نیاز، برای مثال هنگام خوابیدن با باز کردن ولو، هوا از مکانی که زیر انسداد قرار دارد وارد نای شده و از آن عبور میکند.
همان گونه که میدانید، بیشتر روشهایی که به عنوان جایگزین سی پپ معرفی شدند، معمولا تجهیزات یا روش هایی هستند که استفاده از سی پپ را راحت تر می کنند یا در غیر این صورت، عملکردی شبیه به دستگاه سی پپ دارند. این مسئله بدین دلیل است که بنا بر تحقیقات، سی پپ درمانی 100 درصد برای آپنهی خواب موثر عمل میکند و این روشها بیشتر به تطابق فرد با روش درمانیاش کمک می کنند. از این رو در صورتی که استفاده از ماسک یا فشار دستگاه شما را اذیت میکند و به این فکر میاندازد که درمان خود را کنار بگذارید،  به روشهای بهبود استفاده از این دستگاه فکر کرده و مزایای آن را برای خود بشمارید، زیرا درمان با سی پپ و دستگاههای مشابه مانند بای پپ تاثیرات مثبت بسیاری بر کیفیت زندگی شما میگذارند.
 
بیشتربدانید:
 
 

 

افزودن نظر