Azteb

تمام نکات مربوط به مصرف دخانیات هنگام اکسیژن درمانی و ترک آن

نویسنده aztebadmin 2021-05-12 15:33:52 0 نظر راهنما,
تمام نکات مربوط به مصرف دخانیات هنگام اکسیژن درمانی و ترک آن
در صورتی که شخصی به بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) مبتلا شود، اکسیژن درمانی می تواند تا حد زیادی برای سلامتی او مفید باشد. این روش درمانی در صورتی که طبق دستور پزشک و با رعایت کردن دستورالعمل ها انجام شود، می تواند طول عمر بیمار را تا دو برابر افزایش دهد. از مزایای دیگر اکسیژن درمانی می توان به کاهش عوارض بیماری مانند نارسایی قلبی اشاره کرد. بیماری های COPD تا حد زیادی کیفیت زندگی بیمار را پایین می آورند، با این حال استفاده از اکسیژن درمانی به افزایش هوشیاری ذهن و قوای بدن کمک کرده و به او این امکان را می دهد تا راحت تر به انجام فعالیت های روزمره اش بپردازد. در گذشته انجام مسافرت های هوایی برای این دسته از بیماران امری غیر ممکن به نظر می رسید، در حالی که اختراع دستگاه های اکسیژن ساز پرتابل این کار را ممکن و بسیار آسان کرده است.
ابتلا به بیماری COPD، توان فرد در انجام فعالیت های ورزشی را کاهش می دهد، اما این بدین معنی نیست که فرد می بایست ورزش کردن را به طور کل کنار بگذارد. در واقع تحقیقات نشان داده است که ورزش کردن این بیماران می تواند به بهبود بیماریشان کمک کرده و کیفیت زندگی شان را بالا ببرد. از مزایای ورزش کردن برای بیماران مزمن انسدادی ریه، افزایش طول عمر و کاهش علائمی مانند تنگی نفس است. با این حال لازم است پیش از انجام فعالیت های پزشکی در رابطه با نوع و میزان آن با پزشک مشورت شود.
 
 
همان طور که اشاره شد، اکسیژن درمانی روشی نجات دهنده برای بیماران COPD است، اما استفاده از دستگاه اکسیژن ساز با مسئولیت هایی همراه است که باید به آن ها توجه شود. یکی از فعالیت هایی که می بایست هنگام اکسیژن درمانی از آن پرهیز کرد، سیگار کشیدن است. این مسئله بدین خاطر است که هوای محیط تنها 21 درصد اکسیژن دارد، در حالی که اکسیژن تولید شده توسط دستگاه اکسیژن ساز تا 90 درصد خلوص دارد. این میزان اکسیژن در صورت مجاورت با انواع شعله میتواند منجر به گسترش آتش و آتش سوزی های بزرگ بشود. بنا به توصیه ی پزشکان بیماران سیگاری می بایست مصرف دخانیات را ترک کنند و این مسئله را جدی بگیرند. با این حال بنا بر تحقیقات انجام شده، حدود 14 تا 51 درصد از افرادی که در خانه تحت اکسیژن درمانی هستند، به مصرف دخانیات ادامه می دهند. از این رو در زیر به بررسی برخی نکات در این باره پرداخته می شود:
  •  هیچ گاه در محیط های بسته ای که در آن ها اکسیژن خالص وجود دارد، سیگار نکشید. این اکسیژن خالص می تواند در کپسول اکسیژن، دستگاه اکسیژن ساز و تجهیزاتی از این دست وجود داشته باشد.
  •  با اینکه اکسیژن خود به تنهایی قابل اشتعال نیست، در مجاورت با آتش به سرعت منجر به گسترش آن شده و خطرناک است.
  •  استفاده از سیگارهای الکترونیکی نیز هنگام اکسیژن درمانی خطرناک است، زیرا در آن ها یک المان حرارتی وجود دارد که برای تبخیر یک محلول مایع از آن استفاده می شود. از این محلول برای انتقال نیکوتین استفاده می شود. این سیگارها را می توان شارژر باتری یا USB شارژ کرد، از این رو اشباع شدن از اکسیژن ممکن است منجر به اشتعال آن ها شود. بنابراین  نباید هنگام اکسیژن درمانی از سیگارهای الکترونیکی استفاده کرد.
  •  در صورتی که می خواهید پس از اکسیژن درمانی سیگار بکشید، اطمینان حاصل کنید که از آن محیط خارج شده و لباس های خود را تعویض یا به مدت 20 دقیقه تهویه کنید، زیرا در روند اکسیژن درمانی اکسیژن روی لباس می نشیند.
  •  به طور کل، با کسب اطلاعات در رابطه با روش درست اکسیژن درمانی، خود و عزیزانتان را از خطر دور نگه دارید.
 
بایدها هنگام اکسیژن درمانی
  •  کپسول ها و تانک های اکسیژن را در مکان و موقعیت قرارگیری امنی قرار دهید، زیرا  افتادن آن ها ممکن است منجر به شل شدن شیر اکسیژن شده و حادثه آفرینی کند.
  •  همیشه هنگام اکسیژن درمانی از تمیز بودن دست های خود اطمینان حاصل کنید.
  •  در محیطی که اکسیژن درمانی انجام می شود، سیگار نکشید و از کشیدن سیگار توسط دیگران نیز جلوگیری کنید، زیرا ممکن است منجر به بروز حوادث خطرناکی بشود. 
  •  همیشه اطلاعات تماس با بخش خدمات پس از فروش شرکتی که دستگاه اکسیژن خود را از آن جا دریافت کرده اید، در دسترس داشته باشید تا در صورت بروز هشدار، خطا یا هرگونه مشکل دیگری سریعا به آن ها اطلاع دهید و کمک بگیرید. این اطلاعات را علاوه بر گوشی تلفن، روی کاغذ بنویسید تا در صورت تمام شدن شارژ گوشی، به آن دسترسی داشته باشید.
  •  برنامه ای برای اقدامات لازم در حین حوادثی مثل رفتن برق و آتش سوزی داشته باشید تا در زمان بروز حادثه، استرس نگیرید و آرامش خود را حفظ کنید.
  •  هنگامی که از دستگاه استفاده نمی کنید، آن را در جایی دور از انواع منبع گرمایی نگاه داری کنید.
  •  اگر از دستگاه های اکسیژن ساز قابل حمل (پرتابل) استفاده می کنید، هر چند وقت یک بار تهویه ی آن را بررسی کنید تا از مسدود نبودن آن مطمئن شوید.

 

 

نبایدهای اکسیژن درمانی
  •  کپسول ها و تانک های اکسیژن را نزدیک به شعله های آتش نگذاشته و آن ها را تا 3 متر دورتر از انواع شعله مانند سیگار، شمع و اجاق گاز قرار دهید. همچنین بهتر است فاصله ی آن ها با وسایلی مانند وسایل گرمایشی الکتریکی و گازهای برقی نیز تا یک و نیم متر حفظ شود.
  •  دستگاه اکسیژن سازتان را خیس نکنید و در صورت ریختن آب روی دستگاه، بلافاصله آن را از برق بکشید.
  •  هنگام اکسیژن درمانی از ریش تراش برقی استفاده نکنید، زیرا در آن ها احتمال تولید جرقه وجود دارد که در صورت برخورد با اکسیژن منجر به آتش سوزی می شود. 
  •  از لباس هایی که ممکن است الکتریسیته ی ساکن ایجاد کنند، استفاده نکنید.
  •  از محصولاتی که پایه ی روغنی یا نفتی دارند استفاده نکنید که می تواند شامل انواع پماد، کرم و ضد آفتاب بشود. 
  •  در حین اکسیژن درمانی، از انواع اسپری مثل  اسپری های مو و خوش بو کننده های هوا استفاده نکنید، زیرا به شدت آتش زا هستند.
اثرات منفی سیگار کشیدن بر سلامت و اهمیت ترک آن
آیا می دانستید سالانه بیش از 480 هزار نفر در آمریکا به دلیل مصرف تنباکو و دود دست دوم (دود سیگار اطرافیان) جان خود را از دست می دهند؟ این نوع مرگ، رتبه ی اول را در میان مرگ های قابل پیشگیری دارد. متاسفانه روزانه هزاران نفر (حتی کودکان)، محصولات دخانی را برای اولین بار امتحان می کنند. این در حالی است که مصرف سیگار و دیگر دخانیات تاثیرات منفی بسیاری بر سلامت افراد می گذارد. از این رو لازم است افراد سیگاری اقدام به ترک آن کنند، به خصوص در صورتی که دچار بیماری های تنفسی، ریوی و بیماری هایی از این دست باشند.
 
 
 
اثرات سیگار کشیدن بر سلامتی
سیگار کشیدن و استفاده از دیگر محصولاتی که حاوی تنباکو هستند، به شدت برای سلامتی انسان خطرناک است و می تواند منجر به ابتلا به انواع بیماری ها شود. این خطر نه تنها افراد مصرف کننده، بلکه اطرافیان آن ها را نیز تهدید می کند. در واقع دود دست دوم عامل مرگ بیش از 41 هزار نفر در سال است. شرکت های دخانیات همواره محصولات جدیدی مانند سیگارهای الکترونیکی به بازار ارائه کرده و ادعا می کنند محصولاتشان کم خطر است که به هیچ عنوان حقیقت ندارد. بنا به اظهارات انجمن ریه ی آمریکا این محصولات نیز برای سلامتی خطرناکند و نمی بایست از آن ها به عنوان جایگزین محصولات دخانی استفاده شود.
افراد سیگاری خود و اطرافیانشان را در معرض بیماری های بسیار خطرناک و جدی مانند بیماری های قلبی-عروقی قرار می دهند که شامل سکته، حمله ی قلبی و بیماری کرونر قلب می شود. از دیگر اثرات منفی آن می توان به آسیب های جدی به رگ های خونی اشاره کرد که ضخیم تر و باریک تر می شوند و در نهایت لخته در آن ها ایجاد می شود. این مسئله منجر به ضربان شدید قلب و فشار خون بالا می شود. علاوه بر این بیماری های ریوی بسیاری در اثر مصرف دخانیات ایجاد می شوند که شامل آمفیزم ریوی، برونشیت مزمن و دیگر بیماری هایی می شود که در زیرشاخه یبیماری های مزمن انسدادی ریه (COPD) قرار می گیرند و موجب آسیب به راه های هوایی بیمار و کیسه های هوایی (آلوئول تنفسی) او می شوند. احتمال مرگ در اثر بیماری های مزمن انسدادی ریه در افراد سیگاری بین 12 تا 13 برابر افراد غیر سیگاری است. از این رو اگر دچار بیماری های مزمنی از این دست هستید، لازم است حتما به سرعت در صدد ترک آن برآیید.
اهمیت ترک سیگار
دلایل زیادی برای ترک عادات بدی مانند سیگار کشیدن وجود دارد که شامل صرفه جویی در هزینه ها، بهبود ویژگی های ظاهری مثل دندان و بوی دهان و موارد بسیار دیگری است. با این حال همان طور که می دانیم مهم ترین دلیل ترک سیگار، حفظ سلامتی خود و اطرافیانمان است. به محض این که فرد روند ترک سیگار را آغاز کند، بدن شروع به ترمیم آسیب هایی می کند که از طریق مصرف تنباکو به آن وارد شده است. این روند ترمیم به حدی سریع آغاز می شود که حتی با گذشت بیست دقیقه از ترک ضربان قلب به حالت نرمال بازگشته و سلامتی او افزایش می یابد. این بهبودی و ترمیم بیشتر شده و سلامتی فرد تا حد زیادی به او بازگردانده می شود. ترک سیگار کار آسانی نیست، اما رسیدن به تمام موفقیت های ارزشمند، هیچ گاه کار آسانی نبوده است.در این راه فرد با وسوسه ها و چالش های بسیاری روبرو می شود، اما در نهایت گذر از آن ها ارزش بسیاری دارد. در واقع می توان گفت ترک سیگار به هر دلیلی که باشد، ارزش انجام دادنش را دارد. منابع و افراد بسیاری در اطراف شما وجود دارند که می توانید در این راه از آن ها کمک بگیرید و برخی از آن ها شامل پزشک، دندانپزشک و نزدیکانتان می شوند. برای مثال پزشک با تجویز داروهایی که به مقاومت شما در برابر مصرف دخانیات کمک می کند، در این راه همراه شماست.
توصیه هایی در رابطه با ترک سیگار
ترک سیگار یکی از بهترین تصمیماتی است که یک فرد در طول زندگی خود می گیرد و ارتباطی با سن، شرایط سلامتی و دلیل آن ندارد. ترک سیگار، حتی اگر سالیان زیادی است که دخانیات مصرف می کنید، اثرات مثبتی روی سلامت شما گذاشته و به سرعت تنفس و سلامت کلی شما را بهبود می دهد. در صورتی که به تشخیص پزشک، دچار بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) باشید، اولین چیزی که پزشک از شما می خواهد ترک سیگار است. برخی از افراد بر این باورند، به دلیل مصرف دخانیات طی سال های بسیار، ترک آن تاثیر چندانی بر سلامتی شان نخواهد گذاشت. از این رو پس از انجام اکسیژن درمانی روزانه شان شروع به روشن کردن سیگارشان می کنند. این نظر که ترک سیگار در این برهه تاثیری بر سلامتشان نمی-گذارد، کاملا غلط است. حتی پس از ابتلا به بیماری، ترک سیگار می تواند روند پیشرفت بیماری را کند و حتی در برخی مواقع متوقف کند.
از کجا شروع کنیم؟
ترک سیگار تا هر اندازه سخت باشد، غیر ممکن نیست. بنا بر تحقیقات انجام شده، بسیاری از افرادی که با کمک برنامه ای مشخص، موفق به ترک سیگار می شوند، دیگر هیچ گاه لب به سیگار نمی زنند. این برنامه ها شامل مشاوره های فردی و گروهی می شوند که عامل بسیار تاثیرگذاری در ترک سیگار هستند. برای شروع ترک سیگار، مقدار آن را به تدریج کاهش داده و برای خود هدف تعیین کنید. هر چند روز یک بار مقدار مصرف خود را اندکی پایین بیاورید تا احساس محرومیت به شما دست ندهد، زیرا ممکن است منجر به بازگشت سریع شما به عادات بد قدیمتان بشود. برخی از روزها ممکن است احساس کنید بیشتر از مقدار معین به سیگار احتیاج دارید، اما مقاومت در این زمان هاست که ترک سیگار شما را دائمی می کند. به خود یادآوری کنید که سلامتی و طول عمر بیشتر، برای شما اهمیت زیادتری نسبت به یک سیگار اضافه دارد. علاوه بر مشاوره می توانید از برچسب ها یا آدمس نیکوتین استفاده کنید تا به تدریج از وابستگی جسمی شما به آن کم شده و در نهایت از بین برود. در برخی مواقع ممکن است پزشک برای شما داروهای ضد افسردگی مانند ولبوترین تجویز کند، زیرا بسیاری از افراد در هنگام ناراحتی، افسردگی، اضطراب و به طور کل استرس های ذهنی به سیگار پناه می برند. 
چگونه از بازگشت به سیگار کشیدن جلوگیری کنیم؟
هر زمان نیاز به کشیدن سیگار را در خود احساس کردید، دهان، دستها و ذهنتان را به انجام کارهای دیگری مانند موارد زیر مشغول کنید: 
  •  یک آبنبات بدون قند بخورید یا شروع به جویدن آدامس کنید. 
  •  هنگام تماشای تلویزیون یا انجام فعالیت هایی که در حین آنها دستهایتان بی حرکت است، با یک مداد یا خودکار بازی کنید.
  •  در صورتی که از انجام دادن سرگرمی به خصوصی لذت می برید، مدتی از روز خود را به آن اختصاص دهید. برای مثال نقاشی کردن، بافتنی، بازی های کامپیوتری، پیاده روی کردن، عکاسی یا هر کار دیگری که ذهن شما را از کشیدن سیگار منحرف می کند، سرگرمی های مناسبی هستند.
  • برای خود جایزه بگذارید. سیگار کشیدن و در کل برطرف کردن نیازهای مربوط به انواع اعتیاد، برای مغز حسی مانند دریافت پاداش ایجاد می کند. این حس را هنگام مقاومت در برابر سیگار کشیدن با خریدن جایزه ای مثل لوازم مورد نیازتان یا رفتن به یک مسافرت برای خود تداعی کنید. لازم به ذکر است، بهتر است پاداش دادن به خود را بر اساس تعیین هدف و علامت گذاری در تقویم انجام بدهید.

بیشتربدانید:

 

افزودن نظر