آیا هنگام سرماخوردگی می توان از دستگاه سی پپ استفاده کرد؟
ممکن است هنگام سرما خوردگی از خود بپرسید: "آیا استفاده از
دستگاه سی پپ (CPAP) هنگام سرماخوردگی ایمن است؟"
همان طور که می دانیم دستگاه سی پپ یکی از روش های موثر در درمان آپنهی خواب است، اما در صورتی که شخص، گلو درد یا سرفه داشته باشد، آیا استفاده از سی پپ شرایط بیمار را سخت تر می کند؟
سی پپ و سرما خوردگی
به طور خلاصه در پاسخ به این سوال می توان گفت
دستگاه سی پپ در صورتی درست کار نمی کند که راه هوایی بیمار به طور جدی مسدود باشد و مشکلی مانع از تنفس او شود. این دستگاه با اعمال فشار هوا از به وجود آمدن انسداد در راه های هوایی افرادی جلوگیری می کند که ریه هایشان عملکرد طبیعی دارد.
عفونت های تنفسی در قسمت فوقانی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا ممکن است استفاده از
سی پپ را قدری سخت کنند، زیرا این بیماری ها مانند انواع آلرژی، ممکن است منجر به آبریزش و گرفتگی بینی در فرد بشوند. در این حالت، تنفس از طریق دستگاه با ماسک های نازال کمی سخت است. همچنین تولید مخاط توسط بینی، منجر به آلوده شدن ماسک سی پپ می شود، به خصوص اگر ار بالشتک های نازال استفاده می کنید.
بنا بر مطالعات انجام شده، در صورتی که میکرو ارگانیسم ها، روی ماسک آلوده شروع به تولید مثل کنند، ممکن است بیمار به یک عفونت ثانویه دچار شود. جریان هوا هم ممکن است در افرادی که گلو درد دارند سوزش ایجاد کرده و منجر به سرفه های طولانی شود. در واقع هنگام استفاده از
سی پپ، هر زمان که شما سرفه می کنید، با باز کردن دهانتان، فشار ورودی توسط دستگاه منجر به ایجاد ناراحتی در شما می شود.
عواملی که نشان می دهد می بایست برای مدتی استفاده از سی پپ را کنار بگذارید.
به طور کل، عدم استفاده از
سی پپ هنگام سرما خوردگی و گرفتگی بینی مانعی ندارد و در روند درمان، اخلالی ایجاد نمی کند، زیرا تاثیرات مثبت دستگاه حتی تا چند روز پس از قطع استفاده، در بدن فرد باقی می ماند. برخی از عواملی که ممکن است استفاده از سی پپ همراه آن مناسب نباشد، عبارتند از:
- گوش درد
- فشار گوش
- گرفتگی مداوم بینی
- آبریزش بینی
- خون دماغ شدن
- گلو درد
- سرفه کردن
- تنگی نفس
- حالت تهوع یا استفراغ
در صورتی که این علائم خفیف باشند، بهتر از
سی پپ استفاده شود. در واقع گرفتگی اندک بینی با استفاده از دستگاه سی پپ برطرف می شود، زیرا فشار وارد شده منجر به پاک کردن مخاط و باز شدن راه بینی می شود. پس مانده های مخاط نیز، هنگام خواب توسط فرد بلعیده می شوند.
عفونت های گوشی
معمولا این نگرانی وجود دارد که استفاده از
سی پپ منجر به تشدید عفونت های گوشی مکرر شود. در واقع جای نگرانی وجود ندارد زیرا فشار هوای سی پپ، از حلق وارد گوش میانی نمی شود. با این حال ممکن است تغییرات کوچکی در فشار ایجاد شود که معمولا قابل چشم پوشی است زیرا مخاط وارد تیوب ها(لوله ها) نمی شود تا عفونت گوش را شدید تر کند. با این حال اگر بخواهید در مدت عفونت گوشتان از
سی پپ استفاده نکنید، اشکالی ندارد اما لازم است به محض بهبودی درمان خود را از سر بگیرید.
تغییرات دستگاه سی پپ هنگام استفاده در حال سرماخوردگی
اگر بخواهید هنگام بیماری سرماخوردگی و گرفتگی بینی، باز هم از
دستگاه سی پپ خود استفاده کنید، بهتر است با استفاده از برخی از درمان ها و مداخلات این کار را انجام دهید تا سختی نکشید. استفاده از سی پپ هنگام سرماخوردگی به خصوص زمانی که آبریزش یا مخاط بینی وجود نداشته باشند، برای برخی از افراد لذت بخش است، زیرا هوای گرم و مرطوب باعث تسکین درد آن ها می شود.
هوای متراکم سی پپ می تواند منجر به جابجایی مخاط در راه بینی شده و گرفتگی بینی را کاهش دهد. در واقع اگر از دستگاه تنها برای چند دقیقه استفاده کنید، احساس می کنید می توانید راحت تر نفس بکشید، زیرا راه بینی باز می شود. داروهایی نیز وجود دارند که می توانند به کاهش علائم بیماری هنگام استفاده از دستگاه سی پپ کمک کنند که شامل ضد احتقان ها (decongestants) و درمان های منسوب به سرماخوردگی می شوند. برخی از آن ها عبارتند از:
سرم های نمکی
سرم های نمکی دارویی ارزان و موثر برای درمان سرماخوردگی هستند که می توان از آن ها به طور مرتب استفاده کرد. سرم های نمکی منجر به مرطوب شدن راه تنفسی و شست و شوی سینوس ها می شوند.
داروهای ضد احتقان بینی
اسپری بینی آفرین (Oxymetazoline) می تواند به تسکین بیماری کمک کند، اما نباید از آن به طور مرتب و در طولانی مدت استفاده کرد؛ زیرا ممکن است نتیجهی عکس داده و منجر به گرفتگی شود.
داروهای سرماخوردگی
از داروهایی که منجر به کاهش علائم سرماخوردگی می شوند، استفاده کنید. برای مثال استفاده از داروهایی مثل آنتی هیستامین و دیفن هیدرامین می تواند به بهبودی شما کمک کرده و کیفیت خوابتان را افزایش بدهد.
مرطوب کنندهی گرم
توصیه می شود هنگام استفاده از
سی پپ به خصوص هنگام سرماخوردگی یا گرفتگی بینی از دستگاه مرطوب کننده استفاده کنید زیرا منجر به کاهش التهاب و سوزش در راه هوایی می شود. بنا بر تحقیقات، استفاده از مرطوب کننده های گرم خطر ابتلا به عفونت ها و مدت زمان آن ها را نیز کاهش می دهد.
ماسک تمام صورت
در برخی از موارد، غیر ممکن است در هنگام سرماخوردگی به دلیل گرفتگی بینی، از ماسک های نازال استفاده کرد. در چنین شرایطی، پیشنهاد می شود از ماسک های تمام صورت استفاده کنید؛ زیرا به فرد این امکان را می دهند تا از طریق دهان یا بینی نفس بکشند. در صورت نیاز می توان هنگام بیماری از ماسک تمام صورت استفاده کرد و پس از بهبودی دوباره به ماسک های نازال رجوع کرد.
درمان با تغییر پوزیشن (موقعیت) خوابیدن
برای بهبود تنفس در هنگام خواب، خوابیدن روی پهلو را شکمتان را امتحان کنید. بالا آوردن سرتان با استفاده از چندین بالشت در هنگام خواب نیز می تواند موثر باشد و به تنفستان کمک کند (حتی هنگامی که از سی پپ استفاده نمی کنید).
تغییر فشار با استفاده از APAP
هنگامی که مقدار گرفتگی بینی زیاد است، ممکن است به فشار بیشتری از
دستگاه سی پپ نیاز باشد تا با جریان هوا مسیرهای مسدود را باز کند. در این حالت می توان در صورت نیاز به کمک فروشنده یا پزشک، فشار را روی درجه ی بالاتری تنظیم کرد. استفاده از دستگاه اتو سی پپ یا APAP نیز می تواند گزینه ی مناسبی باشد زیرا می تواند گستره ی متفاوتی از فشار را بر بیمار اعمال کند.
تمیز کردن دستگاه سی پپ
هنگام بیماری و پس از بهبودی، لازم است به طور جدی، ماسک، تیوب ها (لوله ها)، و مخزن مرطوب کننده را تمیز کنید و موارد زیر را رعایت کنید:
- تمام اجزای دستگاه را با آب داغ و مایع ظرفشویی بشویید.
- اجازه بدهید ماسک، تیوب و مرطوب کننده به مدت 20 الی 30 دقیقه در مواد شست و شو بمانند.
- وسایل را آنقدر با آب بشویید تا صابون به طور کامل از روی آن ها پاک شود.
- بگذارید وسایل با هوا خشک شوند.
- فیلتر دستگاه را عوض کنید.
لازم نیست نگران باشید که با استفاده از دستگاه دوباره سرما بخورید. با این حال در صورتی که دستگاه را به خوبی تمیز نکنید، ممکن است دچار عفونت های غیر مرتبط با سرما خوردگی شوید. این عفونت ها ممکن است عفونت های باکتریایی و ذات الریه باشند که به خصوص در افرادی اتفاق می افتند که دستگاه ایمنی بدنشان ضعیف است.
سخن آخر
با اینکه ممکن است احساس کنید استفاده از
دستگاه سی پپ، هنگام سرماخوردگی آسان نیست، در صورتی که بتوانید بر ناراحتی خود غلبه کرده و از داروها و درمان های سرماخوردگی کمک بگیرید، نیازی به قطع روند درمانتان نخواهد بود. با استفاده از دستگاه سی پپ می توانید راحت تر بخوابید و با انرژی تر از خواب بیدار شوید.
بیشتربدانید:
افزودن نظر