Azteb

انواع آزمایش های پزشکی برای بیماری های قلبی

نویسنده aztebadmin 2021-02-16 18:15:35 0 نظر راهنما,

 

 انواع آزمایش های پزشکی برای بیماری های قلبی

تست های گوناگونی برای تشخیص انواع بیماری های قلبی وجود دارد که هرکدام بنا به تشخیص دکتر برای بیمار انجام می شوند. پزشک با توجه پیشینهی پزشکی بیمار، علائم وی و تشخیص های احتمالی، تعیین می کند فرد به انجام کدام یک از این تست ها نیاز دارد. 
 
 

 

برخی از رایج ترین تست هایی که برای تشخیص بیماری های قلبی انجام می شوند، عبارتند از:
آنژیوگرافی
  • آنژیوگرافی عروق کرونری (Coronary angiogram)
این آزمایش که با نام کاتتریزاسیون قلبی نیز شناخته می شود، معمولا پس از حمله و آنژین قلبی انجام می شود. در این روند، در حالی که بیمار تحت بیهوشی موضعی است، یک کاتتر (لولهی کوچک) وارد سرخرگی در کشالهی ران، بازو یا مچ او می شود. سپس بدون این که بیمار احساس درد کند، این لوله در سرخرگ به سمت بالا حرکت کرده تا به قلب برسد.
در این روند، رنگ مخصوصی درون سرخرگ های کرونری بیمار تزریق شده و تصاویر با اشعهی ایکس ثبت می شوند که ممکن است منجر به احساس گرما در فرد شود. بررسی تصاویر ایکس-ری به پزشک نشان می دهد سرخرگ های کرونری در کجا و به چه اندازه باریک می شوند و عملکرد قلب در پمپاژ خون به چه صورت است.
 
 
آنژیوگرافی عروق کرونری به پزشک کمک میکند بهترین راه درمان را برای این بیماران انتخاب کند. در برخی از موارد، در حین آنژیوگرافی تشخیص داده می شود بیمار لازم است بلافاصله تحت آنژیوپلاستی کرونری قرار بگیرد. از این رو پیش از انجام آنژیوگرافی با بیمار مشورت می شود که در صورتی که این اتفاق افتاد، مایل است چه کاری انجام دهد. در صورت رضایت بیمار پیش از شروع آنژیوگرافی،  اگر این شرایط حین آنژیو اتفاق افتاد، آنژیوپلاستی کرونری نیز بلافاصله انجام می شود.
  • آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری کرونر یا Coronary computed tomography angiogram (CCTA)
این آنژیوگرافی، نوعی اسکن است که به تشخیص بیماری های عروق کرونری کمک می کند. این آزمایش تصویری سه بعدی از حفره های قلب و عروق کرونر که خونرسانی به قلب را انجام می دهند، بر عهده دارد. این تست غیر تهاجمی برای افرادی استفاده می شود که علائم قلبی غیرعادی دارند.

آزمایش خون

هنگامی که عضلهی قلب به دلیل مسائلی همچون حملهی قلبی آسیب می بیند، بدن مادهای را در خون آزاد می کند. آزمایش خون می تواند میزان این مواد را بررسی کرده و مقدار آسیب به عضله ی قلب را نشان بدهد. رایج ترین تست پس از حملهی قلبی بررسی سطح تروپونین در خون است. از آزمایش خون برای بررسی موارد دیگر در خون مثل چربی خون (کلسترول و تری گلیسرید) نیز استفاده می شود.
 
 

 

ام.آر.آی (MRI)

در این روش از موج های رادیویی و آهنرباهای بسیار قوی برای ثبت تصاویر دقیق ثابت یا متحرک از قلب روی مانیتور استفاده می شود. این روش کاملا بدون درد است و در آن از هیچ اشعهای استفاده نمی شود. در زمان اسکن از قلب صدای طبل زدن به گوش می رسد و لازم است بیمار در این مدت بی حرکت باشد. گاهی برای راحت تر دیده شدن قسمت هایی از قلب و عروق کرونر نوعی رنگ به بیمار تزریق می شود. استفاده از این تست به پزشک در بررسی ساختار و عملکرد قلب کمک بسیاری می کند.
 
 
 

مطالعات الکتروفیزیولوژی قلب (Electrophysiology studies)

در این روش برای بررسی قلب و پیدا کردن آریتمی قلبی از نوعی کامپیوتر استفاده می شود. کاتتر ها (لوله های مخصوص) وارد کشاله ران شده و از آن جا به سمت قلب هدایت می شوند. این لوله ها فعالیت های الکتریکی قلب را ثبت کرده و واکنش آن را در مقابل عوامل محرک گوناگون بررسی می کنند. نوع واکنش قلب به این محرک ها، به پزشکان در تشخیص نوع و دلیل آریتمی قلبی کمک می کنند.
اکوکاردیوگرام
این آزمایش که با نام اکو یا اولترا سوند قلب نیز شناخته می شود، با استفاده از امواج صوتی از قلب تصویربرداری می کند. این دستگاه دارای مبدلی (پروب) است که روی قفسهی سینه حرکت می کند تا تصاویر را به مانیتور مخابره کند . گاهی لازم است برای دریافت تصاویر دقیق تر و از فاصلهی نزدیک تر، این مبدل وارد نای بیمار شود. پزشک با استفاده از این آزمایش می تواند شرایط بطن ها و دریچه های قلب و عملکرد آن در پمپاژ خون را بررسی کند. از تست اکوی ورزش (استرس) که قبل و بعد از فعالیت های ورزشی انجام می شود، برای یافتن محل دقیق باریک شدن عروق کرونر استفاده می شود.
الکتروکاردیوگرام (ECG)
دستگاه الکتروکاردیوگراف سیگنال های الکتریکی قلب را دریافت کرده و چاپ می کند. ECG این کار را با کمک سیم ها و الکترودهایی که در ناحیهی قفسهی سینه و دیگر اندام ها به بیمار متصل می شوند، انجام می دهد. از این روش برای تشخیص آریتمی و حملهی قلبی استفاده می شود.
 
 
 
مانیتورینگ فشار خون
گاهی پزشک از بیمار می خواهد به مدت 24 ساعت (هنگام فعالیت های روزانه و خوابیدن)، از دستگاه مانیتور فشار خون استفاده کند. این مانیتور سبک و قابل حمل، به پزشک کمک می کند به اطلاعات دقیق در رابطه با فشار خون بیمار دست پیدا کند.
 
 
 
عکس برداری با اشعهی ایکس از قفسهی سینه (Chest X-Ray)
با استفاده از اشعهی ایکس از ساختار و اندام درون قفسهی سینه مثل قلب، ریه و رگ های خونی عکس برداری می شود تا علائم بیماری هایی همچون نارسایی های قلبی مشاهده شود.
 
 
 
تست استرس (Stress Test)
این نوع تست ها به پزشک کمک می کنند با استفاده از وسایل ورزشی مثل تردمیل و دوچرخهی ثابت، عملکرد قلب هنگام فعالیت های فیزیکی را بررسی کند. تست استرس انواع گوناگونی دارد که در زیر به بررسی برخی از آن ها می پردازیم:
  • تست استرس ورزش (Exercise stress test)
در این تست هنگام ورزش کردن آزمایش الکتروکاردیوگرام (ECG) انجام می شود و پزشک ضربان قلب، ریتم قلب و فشار خون بیمار را بررسی می کند. این آزمایش، که تست تردمیل یا تست ورزش نیز نامیده می شود، عملکرد قلب هنگام فعالیت فیزیکی را به خوبی نشان می دهد.
  • تست استرس اکوکاردیوگرام (Stress Echo)
در این تست که با نام تست اکو نیز شناخته می شود، یک مادهی رادیو اکتیو درون جریان خون تزریق می شود. در این آزمایش، پزشک با استفاده از امواج فراصوت علاوه بر وضعیت حفره ها و بطن های قلب، قدرت ضربان قلب هنگام انجام فعالیت های فیزیکی یا استرس (از طریق تزریق دارو و تحریک قلب) را نیز بررسی می کند.
  • تست استرس هستهای قلب (Nuclear cardiac stress test)
دوز کوچکی از یک مادهی رادیو اکتیو از طریق آنژیوکت به بیمار تزریق و وارد جریان خون او می شود. این ماده خود را به قلب رسانده و در آنجا انرژی خود را آزاد می کند. دوربین های مخصوص که خارج از بدن قرار دارند، از این انرژی آزادشده عکس برداری می کنند. پزشک از این تصاویر برای بررسی قلب استفاده می کند تا متوجه شود چه مقدار خون در عضلات قلب جریان پیدا می کند. همچنین از آن برای بررسی عملکرد قلب در پمپاژ خون، هنگام فعالیت های ورزشی و استراحت کردن استفاده می شود. از دیگر مواردی که این آزمایش نشان می دهد میزان آسیب وارد شده به عضلات قلب است.
  • تست تیلت (Tilt Test)
پزشکان از این تست استفاده می کنند تا معلوم شود نحوهی قرار گرفتن بدن بیمار در وضعیت های گوناگون، می تواند منجر به فعال شدن آریتمی قلبی در او شود یا خیر. این تست بیشتر برای افرادی استفاده می شود که بی دلیل غش کرده یا از هوش می روند.

پیش از انجام دادن هر کدام از این تست ها، با دکتر خود مشورت کرده و اطلاعات خود را در رابطه با آن تکمیل کنید تا این آزمایش ها را با آگاهی کامل و بدون ترس و غافلگیری انجام دهید.

افزودن نظر