Azteb

تاثیر باکتری‌های دهان در بروز التهاب مفاصل

نویسنده aztebadmin 2021-06-21 16:40:24 3 نظر آموزش,

 

تاثیر باکتری‌های دهان در بروز التهاب مفاصل
بنا بر تحقیقی که اخیرا در هلند انجام شد، میزان باکتری‌های پرفوتلا (Prevotella) و ویلونلا (Veillonella) در بزاق افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید (RA) بیشتر از دیگران است. به نظر می‌رسد حضور مازاد این باکتری‌ها که در واقع باکتری‌های ضدالتهاب هستند، با میکروب‌های دهانی و آرتریت روماتوئید مرتبط باشد. این تحقیق بر اساس پژوهش‌هایی انجام شد که در گذشته صورت گرفته بودند و نتایج آن‌ها نشان می‌داد افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید یا افرادی که در معرض مبتلا شدن به این بیماری هستند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌های پریودنتال، لثوی یا پیرادندانی قرار می‌گیرند که در نتیجه باعث به هم ﺧوردن تعادل در میکروبیوتای دهان و  دستگاﻩ گوارش می‌شود. لازم به ذکر است، در صورت تایید یافته‌ها در این مقاله، می‌توان به نحوه ابتلا به آرتریت روماتوئید دست یافت و به پیشرفت‌های بسیاری در این رابطه رسید.
در حال حاضر تخمین زده می‌شود که نزدیک به یک و نیم میلیون نفر در آمریکا مبتلا به آرتریت روماتوئید هستند که منجر به درد مفاصل، ورم و آسیب به بیمار می‌شود. در حال حاضر تحقیقات بسیاری در حال انجام است که به فکر یافتن روش‌هایی مدرن برای تشخیص زودهنگام این بیماری هستند، زیرا هرچه تشخیص این بیماری سریع‌تر باشد، روند درمان بهتری خواهد داشت و آسیب کمتری به مفاصل بیمار وارد می‌شود. لازم به ذکر است هنوز علت اصلی بروز این بیماری مشخص نیست، گرچه به نظر می‌آید ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی باشد. در سال‌های گذشته محققین در پی ارتباط میان آرتریت روماتوئید با به هم ﺧوردن تعادل در میکروبیوتای دهان و  دستگاﻩ گوارش بوده‌اند. به نظر می‌رسد این افراد دارای مقداری غیرعادی از برخی باکتری‌ها در مخاط دهان و روده‌شان هستند. همچنین این بیماران بیشتر در معرض بیماری‌های لثوی یا پیرادندانی قرار دارند. برخی از تحقیقات نشان می‌دهند، شروع بیماری التهاب مفاصل ممکن است از بهداشت دهان آغاز شود. از این رو یک تیم گسترده از محققان در هلند تصمیم به بررسی وضعیت و مقایسه پریودنتال (پیرادندانی) و میکروب‌های موجود در بدن سه گروه از افراد گرفت که شامل افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید، افراد در معرض ابتلا به این بیماری و افراد بدون این بیماری می‌شد. این تحقیق که در مجله Arthritis & Rheumatology منتشر شده است، نشان می‌دهد بهداشت دهان و دندان می تواند باکتری های مضر را از بین برده و خطر ابتلا به بیماری آرتریت روماتوئید حذف کند.

 

 

میکروبیوم دهان و آرتریت روماتوئید
مدت زیادی است که محققین بر این باورند بیماری‌های خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید، در اثر میکروب‌ها ایجاد می‌شوند. همچنین اخیرا یافته‌ها نشان می‌دهد میان بیماری آرتریت روماتوئید، بیماری‌های پریودونتال و به هم ﺧوردن تعادل در میکروبیوتای دهان و  دستگاﻩ گوارش ارتباط وجود دارد. مطالعات بسیاری نشان می‌دهند میکرو‌ب‌های موجود در دهان به خصوص باکتری‌های بی‌هوازی که به اکسیژن نیاز ندارند، ممکن است در به وجود آمدن آرتریت روماتوئید نقش داشته باشند. در تحقیقی که در سال 2009 انجام شد، سه نوع باکتری بی‌هوازی موجود در دهان شناسایی شدند که در مایع مفصلی افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید وجود داشتند. همچنین برخی از تحقیقات نشان می‌دهند، آنتی بادی‌های برخی از باکتری‌های بی‌هوازی که مربوط به بیماری‌های پریودنتال هستند، ممکن است در به وجود آمدن بیماری آرتریت روماتوئید اثرگذار باشند. 
برخی از محققان بر این باورند این باکتری‌ها ممکن است منجر به یک واکنش دفاعی در ارتباط با آرتریت روماتوئید بشوند که با تولید پروتئین همراه است و منجر به تولید آنتی بادی‌های ضد پروتئین سیترولینه بشود. به نظر می‌رسد این ترکیبات باعث می‌شوند در سلول‌های مختلف بدن مانند سلول استخوان‌ها واکنش‌های التهابی به وجود بیاید. برخی از مطالعات نشان می‌دهند که این مسئله می‌تواند منجر به آسیب رسیدن به استخوان‌ها در مفاصل افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید شود. به موجب این دلایل ظهور آنتی بادی‌های ضد پروتئین سیترولینه یکی از اصلی‌ترین زیست نشانگرها در سرم آرتریت روماتوئید محسوب می‌شود که می‌تواند به تشخیص زودهنگام این بیماری چند سال قبل از ظهور علائم بالینی آن کمک کند. از این رو محققان بسیاری در حال بررسی این موضوع هستند.
تغییرات در میکروبیو‌م‌های دهان و خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید
در یک تحقیق جدید، میکروبیو‌م‌های دهان و وضعیت پریودونتال سه گروه 50 نفره بررسی شد. افراد در گروه اول مبتلا به آرتریت روماتوئید بودند، افراد در گروه دوم در معرض ابتلا به آن قرار داشتند و افراد در گروه سوم به این بیماری مبتلا نبودند، در معرض ابتلا به آن قرار نداشتند، مبتلا به بیماری‌های خودایمنی نبودند و به طور کل از سلامت عمومی برخوردار بودند. ابتدا، هر شرکت کننده توسط یک دندانپزشک معاینه شد تا وضعیت دهان و لثه‌های او بررسی شود. در این معاینه میزان خونریزی از لثه‌ها، سطح ملتهب لثه‌ها و عمقی که ابزار دندانپزشکی در لثه به آن دسترسی داشتند بررسی شد. علاوه بر این، تعداد دندان‌های شرکت‌کننده‌ها، دندان‌های افتاده، دندان‌های پوسیده، دندان‌های پر شده و مصنوعی یا غیر مصنوعی بودن دندان‌های شرکت‌کننده‌ها نیز مورد بررسی قرار گرفت. نکته دیگر آن که از تمام افراد داوطلب پرسیده شد که آخرین بار چه زمانی دندان‌های خود را شسته‌اند و به طور روتین مسواک زدن و بهداشت دهانشان به چه صورت است.
در این تحقیق از داوطلبان نمونه‌هایی از پوشش روی زبان، بزاق دهان و پلاک لثه‌ای دندانی که زیر لثه یافت می‌شود، برداشته شد. پس از استفاده از تجهیزاتی که منجر به تقویت DNA موجود در نمونه‌ها شد، میکروب‌هایی که در نمونه‌ها بودند، جمع آوری شده، تحلیل شدند و شمارش شدند. سپس تفاوت میان این اطلاعات در هر سه گروه بررسی شد. نتایج این بررسی هیچ تفاوتی میان بیماری‌های پریودنتال و نمونه‌های پلاک دندان میان سه گروه نشان نداد. با این حال بین بذاق و لایه پوششی روی زبان این دو گروه اول با گروه سوم تفاوت‌هایی وجود داشت. در واقع سطح باکتری‌های پرفوتلا (Prevotella) و ویلونلا (Veillonella) در بزاق افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید و افرادی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند، در مقایسه با گروه سوم بیشتر است. همچنین سطح باکتری‌های ویلونلا در پوشش روی زبان افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید بیشتر از گروه سوم بود. این یافته‌ها نشان می‌دهد  ممکن است واقعا ارتباطی محتمل میان میکروب‌های دهان و بیماری آرتریت روماتوئید وجود داشته باشد و این باکتری‌ها عامل برانگیخته شدن آرتریت روماتوئید در بیمارها بشوند.
 
 
 
نتایج این تحقیقات در همپوشانی با تحقیقات گذشته است که نشان می‌داد افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید یا اشخاصی که خطر ابتلا به این بیماری در آن‌ها زیاد است، با افزایش باکتری پرفوتلا روبرو می‌شدند. این باکتری می‌تواند منجر به التهاب مزمن شده و در نتیجه سلول‌های دفاعی را در بدن آزاد کند. علاوه بر این، در برخی از موارد شروع درمان آرتریت روماتوئید تا حدی منجر به رفع ناتراز شدن همزیستی (microbial dysbiosis) می‌شود. دکتر ونسا کرونزر در مصاحبه‌ای با Medical News Today  اظهار داشت:
" این بررسی بسیار جالب است و باعث به نتیجه رسیدن دو موضوع می‌شود. ابتدا، اطلاعات آن تاییدی در رابطه با فرضیه منشاء مخاطی برای بیماری آرتریت روماتوئید است. علاوه بر این یافته‌های آن نشان می‌دهد ناتراز شدن همزیستی می‌تواند حتی پیش از شروع علائم بیماری اتفاق بیفتد و نقشی اساسی در بیماری‌زایی آرتریت روماتوئید بازی کند."
دکتر کرونزر بر این باور است این تحقیق گامی مهم در مسیری طولانی برای درک سبب شناسی این بیماری پیچیده است. علاوه بر این برخی از محققین این بررسی اظهار دارند نتایج این تحقیق نشان‌دهنده ارتباطی احتمالی میان ابتلا به آرتریت روماتوئید و باکتری‌های دهان وجود دارد و هدف گرفتن این باکتری‌ها می‌تواند احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش دهد. تحقیقات در آینده می‌تواند به یافتن روش‌هایی برای مقابله با این باکتری‌ها و بهبود بهداشت دهان بپردازد که می‌تواند در نهایت به جلوگیری از ابتلا به این بیماری کمک کند.
برخی از محدودیت‌ها
با این که این تحقیق نقاط قوت بسیاری دارد، با برخی مشکلات نیز روبرو بود. برای مثال، داوطلبان گروه اول تحت درمان برای بیماری آرتریت روماتوئید قرار داشتند، در حالی که دو گروه دیگر تحت درمان نبودند. علاوه بر این تمام عواملی که می‌توانست بر نتیجه این تحقیق اثرگذار باشد –مانند رژیم غذایی- در این تحقیق در نظر گرفته نشده بود. از این رو محققان این بررسی اظهار داشته‌اند برای تایید یافته‌های این تحقیق  لازم است اطلاعاتی گسترده‌تر در زمانی طولانی‌تر انجام شود. با این حال این تحقیق گامی بزرگ در راه درک بیماری پیچیده آرتریت روماتوئید محسوب می‌شود و می‌تواند خبری خوش برای تمام متخصصین بیماری‌های التهاب مفصلی، مبتلایان به این بیماری یا افرادی که در معرض ابتلا به آن قرار دارند، محسوب شود. با این که برای تایید این نتایج نیاز به تحقیق بیشتری است، رعایت بهداشت دهان برای تمام افراد جامعه ضروری است و لازم است توسط همه به خصوص افراد در معرض بیماری آرتریت روماتوئید رعایت شود.

3 نظر

محمد شاه پسند:
19 July 2023, 08:49:52 PM, den.balutt.com
پاسخ

ممنون از مقاله خوبتون

محمد شاه پسند:
19 July 2023, 08:50:53 PM, den.balutt.com
پاسخ

ممنون از مقاله خوبتون

محمد شاه پسند:
19 July 2023, 08:51:00 PM, den.balutt.com
پاسخ

ممنون از مقاله خوبتون

افزودن نظر