سبد خرید شما خالی است!
Azteb
ماموگرافی نوعی روش مخصوص عکس برداری است که در آن از اشعهی ایکس با دوز بسیار پایین برای آزمایش و بررسی بافت پستان استفاده می شود. همچنین از ماموگرافی برای تشخیص زودهنگام سرطان در افراد بدون علائم استفاده می شود، زیرا این تشخیص می تواند با انجام روش های درمانی مؤثر درصد درمان فرد را افزایش بدهد. برای دریافت بهترین دید ممکن از انواع توده در ماموگرافی، پستان ها جداگانه معاینه شده و روی فیلم قرار می گیرند. ماموگرافی به تشخیص انواع تومور و کیست ها پیش از ظهور علائم کمک می کند. نتایج ماموگرافی در واقع بافت های مشکوک را مشخص می کند و لازم است برای دریافت نتیجهی قطعی در ارتباط با سرطان بیوپسی انجام شود. این آزمایش همچنین برای افرادی انجام می شود که علائمی مانند درد یا فرو رفتگی نوک پستان دارند. به طور کل توصیه می شود ماموگرافی به صورت دوره ای به منظور پیشگیری از ابتلا به سرطان برای افراد بالای 40 سال نیز انجام شود. کاربردهای بالینی رایج ماموگرافی عبارتند از:
عکس برداری توسط اشعهی ایکس روشی غیر تهاجمی است که به پزشکان در تشخیص و درمان انواع بیماری ها می کند و رایج ترین و قدیمی ترین روش تصویربرداری پزشکی است. به طور کل ماموگرافی به سه دسته تقسیم بندی می شود:
برخی از کاربردهای ماموگرافی
از ماموگرافی غالبا برای غربالگری و تشخیص انواع بیماری مانند سرطان پستان و بررسی علل درد، توده و ترشحات در قسمت پستان استفاده می شود.
پیش از انجام ماموگرافی
برای انجام ماموگرافی جواهرات خود را در آورده و لباس راحت بپوشید. همچنین از انواع مام زیر بغل، پودر بچه یا لوسیون در قسمت زیر بغل و سینهی خود استفاده نکنید، زیرا ممکن است در نتایج آزمایش اخلال ایجاد کند. لازم به ذکر است ماموگرافی را در هفتهی قبل از دورهی قاعدگی انجام ندهید زیرا ممکن است سینه در این زمان حساس تر از زمان های دیگر باشد. در واقع بهترین زمان برای انجام ماموگرافی یک هفته پس از دوران قاعدگی است. پیش از انجام ماموگرافی، پزشک خود را در جریان موارد زیر قرار دهید:
تجهیزات ماموگرافی
دستگاه ماموگرافی جعبهای مستطیل شکل است که در آن لولههای تولیدکنندهی اشعهی ایکس قرار دارند. این دستگاه منحصرا برای انجام ماموگرافی طراحی شده است. در دستگاه ماموگرافی قسمتی وجود دارد که سینه روی آن قرار داده شده و فشرده می شود تا از زوایای مختلف آن عکس برداری انجام شود. توموسینتزیس پستان با استفاده از دستگاه های دیجیتال ماموگرافی انجام می شود اما لازم به ذکر است که تمام دستگاه های دیجیتال ماموگرافی قابلیت تصویربرداری توموسینتزیس را ندارند.
نحوهی عملکرد دستگاه
آزمایش ماموگرافی نیازی به بستری شدن بیمار ندارد. در این روش از اشعهی ایکس استفاده می شود که نوعی پرتو مانند نور یا امواج رادیویی است و از اکثر اشیا (مانند بدن انسان) عبور می کند. پس از هدف قرار دادن قسمت مورد نظر بدن، یک دستگاه اشعهی ایکس مقدار کمی اشعه تولید می کند که از بدن عبور کرده و تصویری از آن ثبت می کند. درصد جذب این اشعه توسط قسمت های مختلف بدن، گوناگون است. برای مثال استخوان های متراکم مقدار زیادی از اشعه را جذب می کنند در حالی که بافت های نرم مثل عضلات، چربی و اندام های داخلی جذب زیادی ندارند و مقدار زیادی از اشعه از آن ها عبور می کند. در نتیجه، در تصویر به دست آمده، استخوان ها سفید، بافت های نرم خاکستری و هوا سیاه نمایش داده می شوند. امروزه تصاویر ایکس-ری عموما فایل های دیجیتالی هستند که روی کامپیوتر ذخیره می شوند و می توان به راحتی به آن ها دسترسی داشت.
دستگاه ماموگرافی از دو صفحهی موازی تشکیل شده است که سینهی بیمار بین این دو صفحه قرار می گیرد. سپس این صفحه ها به هم نزدیک شده و بافت سینه را فشرده می کنند تا تصویر دقیقی به دست بیاید. در صورتی که لازم باشد، ، متخصص از بیمار می خواهد تا هنگام تصویربرداری نفس خود را حبس کند. سپس نحوهی قرارگیری سینه را عوض کرده تا از زوایای گوناگون از آن تصویربردار شود. در ماموگرافی استاندارد، تصاویر ایکس-ری از پهلو و بالای سینه گرفته می شوند. این در حالی است که در تصویربرداری توموسینتزیس، عکس های متعددی از زوایای گوناگون گرفته می شوند که در دو حالت دو بعدی و سه بعدی هستند. متراکم کردن سینه به دلایل زیر ضروری است:
به طور کلی انجام ماموگرافی بین ده تا سی دقیقه طول می کشد که شامل آماده شدن و پر کردن فرم های مورد نیاز می شود.
مزایا
برخی از مشکلات و محدودیت های ماموگرافی
ماموگرافی روشی بسیار دقیق برای کمک به تشخیص سرطان سینه و انواع ناهنجاری در این قسمت است. با این حال نمی توان گفت تشخیص در این روش صد درصد قطعی است و ممکن است برای نتایج قطعی به آزمایش های بیشتر مانند بیوپسی نیاز باشد. برخی از محدودیت های دیگر این روش شامل موارد زیر می شود:
علاوه بر نتایج مثبت کاذب، نتایج منفی کاذب نیز وجود دارند که به اشتباه وجود توده سرطانی را تکذیب می کند. از این رو ماموگرافی برای تشخیص سرطان کافی نیستند.
بافت پروتز حساس است و ممکن است در هنگام ماموگرافی پاره شود، از این رو می بایست حتما توسط متخصصین با تجربه انجام شود. همچنین امکان تغییر شکل در بافت پروتز وجود دارد. علاوه بر این سیلیکون و پروتز در تصاویر ایکس-ری مرئی نیستند و جلوی دید دقیق از بافت های اطرافشان را می گیرند.
آیا ماموگرافی دردناک است؟
این مسئله می تواند برای افراد تجربهی متفاوتی باشد و به مسائل گوناگونی مانند زمان قاعدگی مرتبط است. با این حال، به طور کل فشاری که در انجام ماموگرافی به پستان وارد می شود می تواند اندکی دردناک باشد. رعایت کردن برخی نکات می تواند به کاهش درد این آزمایش کمک کند که شامل انجام ماموگرافی یک هفته پس از دورهی قاعدگی و پرهیز از مصرف برخی مواد غذایی مانند شکلات، کافئین و غذاهای تند می شود.
هیچ محصولی در این دسته بندی وجود ندارد.