Azteb

رگ یاب مراقبتهای ویژه

رگ یاب مراقبتهای ویژه

رگ یاب

دستگاه رگ یاب که با نام پیداکنندهی رگ، ورید یاب یا وین فاندر (Vein Finder) نیز شناخته می شود، یک وسیلهی پزشکی است که بنا بر اصل نرخ جذب نور در خون و بافت اطراف آن طراحی شده است. این دستگاه می تواند وضعیت لحظهای رگ ها را به گونهای به نمایش بگذارد که کادر درمان بتوانند رگ بیمار را به راحتی پیدا کرده و کار خود را موثرتر انجام بدهند. این دستگاه کمک می کند مناسب ترین ورید در مدت زمان بسیار کمی مشخص شده تا از ایجاد درد و ناراحتی برای بیمار جلوگیری شود.

رگ یاب چیست و چگونه عمل می کند؟

همهی رگ یاب ها مانند هم عمل نمی کنند با این حال پایه و اساس تمامی آن ها معمولا مانند هم است. اساس این دستگاه بر اساس جذب نور توسط هموگلبین خون است، زیرا نرخ جذب نور توسط هموگلبین موجود در خون، با بافت اطرافش متفاوت است. دستگاه رگ یاب از این تفاوت برای پیدا کردن رگ ها استفاده می کند. تابش اشعهی مادون قرمز به پوست باعث می شود خون، آن را جذب کرده، در حالی که بافت اطراف خون، نور را منعکس کند. این بدان معناست که هموگلبین موجود در خون بخش اعظم نور را جذب و تنها مقدار کمی از آن را منعکس می کند، در حالی که بافت اطراف آن نور زیادی را به خود جذب نکرده و  بیشتر آن را منعکس می کند. سپس، دستگاه اطلاعات کسب کرده را پردازش می کند و این اطلاعات را به صورت دیجیتالی، مستقیم و روی سطح پوست نشان می دهد که در واقع تصویر دقیقی از الگوی خون بیمار در همان لحظه است.

تجسم رگ (Vein Visualization) چیست؟

تجسم رگ (Vein Visualization) که با نام نقشه برداری از رگ نیز شناخته می شود، یک تکنولوژی بدیع است که به کادر درمان در پیدا کردن بهترین رگ برای دلایل پزشکی مثل خون گرفتن و سرم زدن کمک می کند و نقشه ای بصری از رگ های بیمار را در همان لحظه روی پوست بیمار نشان می دهد.

کاربرد رگ یاب

همان طور که گفته شد، با استفاده از این دستگاه، می توان در هر جایی به راحتی رگ گیری کرد. مزایای استفاده از این دستگاه در موارد زیر دیده می شود:

1.وصل کردن سرم یا تزریقات درون وریدی

اولین مورد استفاده از دستگاه رگ یاب، در تزریقات درون وریدی است زیرا تشخیص درست محل تزریقات درون وریدی از مهارت های پر اهمیتی است که می تواند برای بسیاری از افراد کادر درمان که تجربهی چندانی ندارند، چالش برانگیز باشد. در صورتی که این کار به خوبی انجام نشود، برای بیمار ناراحتی و درد ایجاد می شود، بدون آن که موفقیتی در تزریق حاصل شود. همچنین رگ گیری در برخی از بیماران کار سختی است زیرا ممکن است عواملی منجر به دسترسی سخت به رگ ها شود که می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • سن بالا
  • تیره بودن پوست
  • هیپوولمی ( (Hypovolemiaکه نوعی شوک است که منجر به افت ناگهانی حجم خون و فشار خون در فرد می شود.
  • پیشینهی استفاده از داروهای وریدی
  • بیماری های مزمنی که منجر به سخت پیدا شدن رگ بیمار می شوند که می تواند شامل دیابت و اضافه وزن زیاد شود.

2. خون گرفتن

با اینکه هنگام خون گرفتن، هیچ چیز نمی تواند جایگزین یک فرد با تجربه شود، دستگاه رگ یاب می تواند عمل پیدا کردن محل مناسب برای قرار دادن سوزن را بسیار آسان کند. از آن جایی که عمل تجسم رگ به اندام خاصی از بدن محدود نمی شود، از آن می توان برای خون گرفتن نیز استفاده کرد. پیدا کردن سیاهرگ اکحل (median cubital vein) که با نام زند اسفلی میانی و چهار اندام نیز شناخته می شود، با رگ یاب بسیار آسان است زیرا سیاهرگ بسیار بزرگی است و به راحتی توسط رگ یاب نمایش داده میشود. رگ یاب می تواند کمک بسیار زیادی برای افرادی باشد که تجربهی کافی در این راستا ندارند.

3. عمل های زیبایی

یکی از کاربردهای خاص دستگاه رگ یاب در عمل های زیبایی است. بسیاری از افراد نمی دانند که در عمل های زیبایی مثل تزریق فیلر به خصوص در قسمت هایی مثل لب، پزشکان می بایست از تزریق درون رگ ها اکیدا پرهیز کند. در صورت تزریق فیلر در سیاهرگ بیمار، نه تنها صورت بیمار دچار لطمه می شود، بلکه تبعات جبران ناپذیری برای زندگی بیمار و شغل پزشک نیز دارد.

4. موارد دیگر

از دستگاه رگ یاب می توان برای افراد در سنین مختلف و در انواع مراکز درمانی مثل بیمارستان ها و درمانگاه ها استفاده کرد. برخی دیگر از کاربرد های دیگر این دستگاه عبارتند از:

  • جراحی عروق
  • انواع تزریقات
  • پایین آوردن ضریب خطا
  • نشان دادن رگ ها به بیمار به دلایل مختلف مثل کاهش استرس
  • نقشه برداری از رگ ها در جراحی رگ های واریسی (فلبکتومی)
  • تایید بصری اثربخش انواع جراحی و عمل
  • استفاده در مکان هایی که روشنایی کمی دارند.
  • پیدا کردن رگ در بیمارانی که به دلال گوناگونی مثل  داشتن رگ های واریسی یا انقباض دیوارهی عضلانی رگ، رگشان به راحتی پیدا نمی شود.

انواع رگ یاب در بازار تجهیزات پزشکی

  • به طور کل سه نوع رگ یاب اصلی وجود دارد:
  • رگ یاب مادون قرمز از طریق نمایش روی سطح پوست
  • رگ یاب مادون قرمز از طریق نمایش روی صفحهی نمایش

رگ یاب LED

1. رگ یاب مادون قرمز از طریق نمایش روی سطح پوست (Infrared light Projected Vein Finder)

این نوع رگ یاب رایج ترین نوع رگ یاب است که بسیار سبک و کاربردی است. آن چه این دستگاه را بسیار محبوب می کند این است که می تواند تصویر رگ ها را درست روی سطح پوست خود بیمار نمایش دهد که استفادهی روزانه از آن را بسیار راحت می کند. اکثر این دستگاه ها دارای یک پایه هستند که می تواند به ثابت ماندن آن ها روی میز یا زمین کمک کند. برخی از رگ یاب هایی که این مدل را تولید می کنند عبارتند از:

  • VF Vein Finder
  • Accuvein
  • Veinsight
  • Veinviewer

2. رگ یاب مادون قرمز از طریق نمایش روی صفحهی نمایش (Infrared light Screen Display Vein Finder)

این نوع رگ یاب پس از دریافت اطلاعات و گرفتن تصاویر، آن ها روی صفحهی نمایش نشان می دهد و دارای یک مبدل و یک صفحهی نمایش است.

3. رگ یاب LED

این نوع رگ یاب ها که رگ یاب قابل حمل یا پرتابل نیز نامیده می شود، همیشه در اندازه های کوچک ساخته می شود. این دستگاه با استفاده از نور بسیار زیاد و کشیدن پوست منجر به برآمده شدن رگ و تزریق راحت تر می شود. از این دستگاه بیشتر برای دست استفاده می شود زیرا کوچک است و دید وسیعی به کادر درمان نمی دهد.

نمایش:
مرتب کردن بر اساس:

رگیاب نوزاد

از دیرباز تا کنون مشکل پرستاران و پزشکان مرتبط با نوزادان این بود که برای تزریق ، خون گیری یا زدن..

0تومان